Tanácsok a gondtalan időtöltéshez

Tanácsaink Bérlőinknek!

A vitorlázás során -évszaktól függetlenül- mindig rendelkezz réteges öltözékkel. Naptej, napszemüveg, esőkabát alap kelléke a vitorlázásnak. A bőröndöt nem javasoljuk, mivel a hajó fedélzetét és a hajó bútorzatát könnyen össze lehet karcolni vele. Helyette inkább pakolj sporttáskába, amely nem okoz sérülést és kis helyen is elfér.

Vannak hajóink melyek állófűtéssel rendelkeznek, ezek esetében központi termosztát képes szabályozni a hőmérsékletet, ezáltal komfortos marad a vitorláson való tartózkodás hideg időben is. Amennyiben olyan hajót béreltél amelyikbe nincsen állófűtés, jelezd felénk hogy tudjunk Neked adni fűtőtestet. Ha hozol magaddal, kizárólag a fűtőszál nélküli, kerámia fűtőbetétes hősugárzót hozz, mert csak ez engedélyezett, mivel nincsen benne izzó fűtőszál!

Amennyiben még nem jártál nálunk, vagy nem ismered még a bérelt vitorlásod, a hajó átadása körülbelül 1 óra. Részletesen bemutatjuk a vitorlást, és számos tanáccsal látunk el, hogy gondtalan legyen a hajón töltött időd. A hajók átadását érkezési sorrendbe végezzük. Amennyiben szeretnél a bérlésed elején közös gyakorlást, kérlek kattints a Menőver tréningek menüpontra. Válaszd ezt bátran, segítségkérésed nem kell szégyelni, mi becsüljük ezt.
Érkezés előtt érdemes minket telefonon hívni fél órával, hogy fel tudjunk készülni érkezésedre. A parkolóba a hajón átadott mágneskártya segítségével tudsz majd bejutni, ezért a kérésünk az, hogy először parkoljál le a kikötői parkolón kívül, és a hajónál át adjuk a belépőkártyát. Alsóörsön a közterületen történő parkolás díjtalan.

Mielőtt elhagynád a kikötőt, határozottan kérjük hogy tájékozódj a várható időjárásról!
Mindenképp figyeld a viharjelzést, másodfok esetén nem tanácsoljuk a kifutást!
Az alábbi időjárási adatokat tartalmazó oldalakat érdemes elmenteni:
-Windy Alsóörs - Hosszútávú előrejelzés
-MET előrejelzés - Rövidtávú előrejelzés, érdemes minden nap megtekinteni a várható széllökéseket
-Időkép radar - Aktuális magyarországi radarkép
-Időkép EU radar - Jól látható ha a környező országokból zivatarlánc érkezik
Amennyiben úgy érzed, hogy nem vagy biztos a dolgodba, kérj meg minket bátran, segítünk az elindulásban hiszen ezért vagyunk.

Vitorlázás közben mindig válaszd ki a megfelelő vitorlaméretet, hogy biztonságba tudd az utasaid és a hajót. Motor indítás előtt minden esetben győződj meg, hogy nem esett-e vízbe kötél, ezzel elkerülheted hogy feltekerje a kötelet a propeller.
A kardinális jelzéseket mindig tartsd be, azokat sose közelítsd meg.
Déli parti kikötők esetében a behajózást a kikötőre merőlegesen tedd, a vízközép és a kikötő közötti távolság 3/4-től, ezzel biztosan elkerülhered a homokpadra történő felfutást. A hűtőt a vízen mindig kapcsold ki, mivel nagy fogyasztása miatt az akkumlátorok lemerülhetnek, ezáltal a motort nem fogod tudni beindítani.
Vitorlázás közben az ablakok zárása kötelező!

Kikötés után mindig ellenőrzd, hogy a kikötőkötelek a megfelelő gondossággal vannak-e megkötve! A hajót minden esetben csatlakoztasd a parti áramhoz, majd győződj is meg annak működéséről hogy az akkumlátorok töltöttsége biztosítva legyen. Az ablakokat és az ajtót érdemes zárni, főleg ha több időre hagyjátok magára a vitorlást.
Amennyiben kikötés előtt úgy ítéled meg, hogy az időjárási körülmények nehezíteni fogják a dolgod, nyugodtan telefonálj az adott kikötőnek segítségkérés céljából. Anyakikötő esetén hívj minket, de nagy eséllyel már várni fogjuk a hajókat a mólón hogy segíthessünk! Kérheted, hogy mi parkoljuk a hajót a helyére, de erős szél esetén úgyis jelezzük feléd, ha mi fogunk parkolni a hajóval.

KÖVESS MINKET!